• 11 september 2018

Zelfstandige in bijberoep of belastingvrij bijklussen?

Recent is het belastingvrij bijklussen in het leven geroepen.
Hiermee kunnen particulieren tegen een kleine vergoeding klusjes opknappen zonder zichzelf te moeten registreren als zelfstandige.
Uiteraard hangen hier wat voorwaarden aan vast.

Er zijn 3 categorieën voor de ‘bijklussers’

  • Verenigingswerk
  • Occasionele diensten tussen burgers
  • Deeleconomie

De regels voor deze 3 categorieën verschillen op een aantal vlakken.
Zo is er het maximum bedrag van 6.000,00 euro per jaar (na index 2019 6.130,00 euro) dat u mag verdienen als bijklusser, maar is er voor verenigingswerk en occasionele diensten ook een maandelijks maximum van 500 euro (na index 2019 510.83 euro).
(Dit zijn de bruto bedragen. Indien er gewerkt wordt via een platform waar diensten aangerekend worden, moeten deze in rekening genomen worden.)

Daarnaast is er ook de periodiciteit die verschilt.
Zo mag u voor de tennisclub de velden elke week onderhouden, en het gras wekelijks maaien, onder verenigingswerk. Maar verzorgt u als occasionele dienst elke week de tuin van een buurman, dan mag dit niet.

Uiteraard heerst er dan nog onzekerheid over diensten die niet anders kunnen dan periodiek zijn. Wat zal er gebeuren met bijlessen, muzieklessen, opvang en verzorging van huisdieren?

Bij deeleconomie speelt de periodiciteit dan weer niet mee. Hier legt men de nadruk op het niet beroepsmatig karakter van de dienst.

Naast bovenstaande regels is het ook nog zo, dat u voor occasionele diensten geen reclame mag maken. Doe je dit toch, dan wordt je aanzien als zelfstandige in bijberoep.

Dan toch maar een bijberoep opstarten? Zijn er veel verschillen?

Wat het grootste verschil is met dezelfde diensten te leveren in bijberoep is de beperking op het inkomen, en de periodiciteit.
Uiteraard mag je als zelfstandige (hoofd of bijberoep) wel meer dan 6.000,00 euro per jaar verdienen, en mag je zeker en vast met regelmaat dezelfde diensten uitvoeren.

Daarnaast moet je als zelfstandige wel rekening houden met verschillende formaliteiten die vervult moeten worden.
BTW en sociale bijdragen mogen zeker niet vergeten worden. Hiervoor neem je dan best een Accountant of boekhouder onder de arm.
Uiteraard zal er als zelfstandige een volledige boekhouding moeten opgezet worden, en zullen de inkomsten belast worden.

Maar met een goed accountant kan dit uiteraard fiscaal geoptimaliseerd worden.

Ook zal je als zelfstandige zelf minder kopzorgen hebben, omdat je de administratie van de uren, de periodiciteit, en hoe kom ik aan klanten zonder reclame? niet meer zal hebben.
Je accountant of boekhouder staat je bij, zet je goed op weg en dan loopt alles als een trein.

Is het belastingvrij bijklussen dan interessant of niet?

Dat kan interessant zijn, maar zal van geval tot geval afhangen.

 

Meer informatie over belastingvrij bijklussen?

https://www.vlaanderen.be/nl/werk/werk-zoeken/onbelast-bijverdienen

Meer informatie over starten in bijberoep? Maak dan zeker een afspraak via onze website!

https://www.faccts.be/appointment/

Top